آزمایش AFP

آزمایش AFP

آزمایش AFP  یا آلفا فتوپروتئین یک آزمایش غربالگری است که معمولاً بین هفته‌های ۱۴ تا ۲۲ بارداری به مادران باردار داده می‌شود.

دقت این آزمایش بین هفته‌های شانزدهم و هجدهم است ، بنابراین مهم است که بدانید دقیقاً چه زمانی باردار شده‌اید.

آزمایش AFP معمولاً بخشی از پنل چهارگانه است. این تست غربالگری همچنین سطح موارد زیر در بدن شما را مورد آزمایش قرار می دهد:

  • گنادوتروپین جفتی انسان (HCG)
  • استریول ، هورمونی است که توسط جفت و کبد کودک شما تولید می شود
  • اینهیبین A ، هورمونی است که توسط جفت شما تولید می شود

پزشکان برای تعیین احتمال وجود نقص مادرزادی در نوزاد متولد شده از نتایج چهار پنل نمایش ، سن و قومیت شما استفاده می کنند.

نقص تشخیص داده شده توسط این نوع غربالگری می‌تواند شامل نقایص لوله عصبی مانند نخاع بیفیدا و ناهنجاری های کروموزومی مانند سندرم داون باشد.

نتایج آزمایش AFP  به شما کمک می کند تا تشخیص دهید که آیا با این شرایط به آزمایشات بیشتری نیاز دارید یا خیر. همچنین آزمایش مثبت لزوماً به معنای نقص مادرزادی در نوزاد شما نیست.


لیست آزمایشات دوران بارداری


آزمایش AFP خون به ویژه برای زنانی که در معرض خطر بچه دار شدن با نقص مادرزادی هستند ، از جمله زنانی با شرایط زیر مهم است:

  • ۳۵ سال یا بیشتر هستند
  • با سابقه خانوادگی نقص مادرزادی
  • در دوران بارداری خود از داروها یا داروهای مضر استفاده کرده اند
  • دیابت دارند

حتی اگر باردار نیستید ، آزمایش AFP می تواند به تشخیص و نظارت بر برخی بیماری های کبدی ، مانند سرطان کبد ، سیروز و هپاتیت کمک کند.

همچنین می تواند به شناسایی چندین سرطان دیگر از جمله سرطان های زیر کمک کند:

  • بیضه ها
  • تخمدان
  • دستگاه صفراوی
  • معده
  • لوزالمعده

این مطلب را هم بخوانید: روش تشخیص سرطان کبد


چه خطراتی با آزمایش آلفا فتوپروتئین همراه است؟

خطرات مربوط به گرفتن خون برای آزمایش AFP بسیار کم است. در محل خونگیری ممکن است کمی احساس ضعف کرده و یا درد داشته باشید.

همچنین احتمال خونریزی بیش از حد یا هماتوم وجود دارد که وقتی خون در زیر پوست شما جمع می شود ، رخ می دهد. اما احتمال ابتلا به عفونت در محل خونگیری بسیار کم است.

آزمایش آلفا فتوپروتئین چگونه انجام می‌شود؟

برای آزمایش AFP باید نمونه خون از شما گرفته شود. گرفتن خون یک روش سرپایی است که معمولاً در آزمایشگاه تشخیصی انجام می شود.

این روش فقط چند دقیقه طول می کشد و نسبتاً بدون درد است. قبل از انجام تست AFP آماده سازی خاصی لازم نیست. نتایج معمولاً طی یک تا دو هفته در دسترس هستند.

نتایج آزمون به چه معناست؟

برای زنانی که باردار نیستند و همچنین مردان ، مقدار طبیعی AFP معمولاً کمتر از ۱۰ نانوگرم در میلی لیتر خون است.

اگر سطح AFP شما به طور غیرمعمول زیاد است و باردار هم نیستید ، ممکن است وجود برخی سرطان ها یا بیماری های کبدی را نشان دهد.

اگر باردار هستید و سطح AFP بیش از حد طبیعی دارید ، این می تواند نشان دهنده نقص لوله عصبی در نوزاد در حال رشد باشد. با این حال ، شایع ترین علت افزایش سطح AFP ، تاریخ نادرست بودن بارداری است.

سطح AFP در دوران بارداری بسیار متفاوت است. اگر مدت زمان طولانی تر یا کوتاهتر از آنچه تصور می‌کردید باردار باشید آزمایش نادرست خواهد بود.

اگر باردار هستید و سطح AFP شما به طور غیرمعمولی پایین است ، می تواند نشان دهد که جنین شما دارای یک اختلال کروموزومی است ، مانند سندرم داون یا سندرم ادواردز.

همچنین شما می توانید به دلیل بارداری چندقلویی مانند دوقلو یا سه قلو ، سطح AFP غیرطبیعی داشته باشید. سطح غیر طبیعی AFP نیز می تواند به دلیل مرگ جنین باشد.

طبق آمار انجمن بارداری آمریکا ، نتایج ۲۵ تا ۵۰ زن از هر ۱۰۰۰ زن باردار که آزمایش AFP داده اند ، غیر طبیعی است. با این حال ، فقط بین ۱ از ۱۶ و ۱ از ۳۳ زن که نتایج غیرطبیعی دارند ، در واقع بچه دار می شوند که نقص مادرزادی پیش می‌آید.

اگر نتایج آزمایش AFP غیرطبیعی دارید ، لزوماً به این معنی نیست که فرزند شما نقص مادرزادی دارد. این فقط نشان می دهد که آزمایشات بیشتری برای تشخیص پزشک لازم است.

پزشک شما ممکن است یک آزمایش AFP دیگر و به دنبال آن سونوگرافی برای ضبط تصاویر کودک متولد نشده شما انجام دهد.

اگر نتایج شما هنوز غیرطبیعی باشد ، ممکن است پزشک آزمایش تهاجمی تری مانند آمنیوسنتز را تجویز کند. در آمنیوسنتز ، پزشک با استفاده از یک سوزن مقدار کمی مایع آمنیوتیک را از اطراف جنین برای تجزیه و تحلیل خارج می کند.

منبع: Healthline

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *