پاتولوژی‎ ‎در اصل به معنای آسیب شناسی است و به مطالعه و شناسایی اختلالات عملی و تغییرات ساختاری بافت ها می‌پردازد‎

پاتولوژی چیست؟

پاتولوژی ‎در اصل به معنای آسیب شناسی است و به مطالعه و شناسایی اختلالات عملی و تغییرات ساختاری بافت‌ها می‌پردازد‎ .‎

به ‌طور کلی آسیب شناسی عبارت از مطالعه بیماری‌هاست و به عنوان شاخه‌ای از علم پزشکی به‏‎ ‎بررسی علل پیدایش بیماری‌ها و عوارض ناشی از آنها می‌پردازد.

بدیهی است در هنگام بروز یک بیماری، تغییراتی در بافت‌های مختلف بدن ایجاد می‌شود که در واقع مطالعه همین تغییرات مبنا و اساس پاتولوژی را تشکیل می‌دهد. لذا پاتولوژی علمی است که راجع به تغییرات مختلف بدن در هنگام بیماری بحث و گفتگو می‌نماید‎.‎‏

به چگونگی این تغییرات پاتوژنزیز‎ ‎‏(‏Pathogenesis‏) می‌گویند که به دو گروه تشریحی و بالینی تقسیم می‌شود.‏‎‏

پاتولوژی ۴ جنبه مهم از یک بیماری را بررسی می‌کند که عبارت است از:‏

‏۱)اتیولوژی (علت شناسی)‏،
‏۲)پاتوژنز(مکانیسم ایجاد)،
‏۳)مرفولوژی (ریخت شناسی) ‏
۴)اهمیت بالینی

رشته های پاتولوژی ‏

۱) پاتولوژی تشریحی‎(Anatomical)‎‏ که عبارت است از مطالعه تغییرات ساختمانی اعم از میکروسکوپی و ماکروسکوپی و ضایعات وارده به سلول های بدن که شامل: ‏

الف) اتوپسی (نمونه برداری از بافت مرده) ‏
ب) بیوپسی (نمونه برداری از بافت زنده)
ج) سیتوپاتولوژی (سلول شناسی).‏


این مطلب راهم بخوانید: بیوپسی چیست؟


۲) پاتولوژی بالینی(‏‎ (clinical‏ که علایم بیماری را در خون، ادرار، مایع نخاعی، خلط، ترشحات واژن در بخش های مختلف میکروب شناسی، بیوشیمی،سرم شناسی و… بررسی می‌نماید.

پاتولوژی‎ ‎در اصل به معنای آسیب شناسی است

روش تکنیکی آسیب شناسی (هیستوتکنیک )‏

تمام مراحل کاری از ابتدای پذیرش نمونه در آزمایشگاه پاتولوژی تا آماده سازی لام و بررسی آن در زیر میکروسکوپ به عنوان روش های تکنیکی آسیب شناسی در نظر گرفته می‌شود که شامل هفت مرحله جداگانه است:‏

‏۱) فیکساسیون،
۲) نمونه برداری یا پاس دادن،
۴) آبگیری و آغشتگی،
۴) قالب‌گیری،
‏۵) برش با میکروتوم،
۶) رنگ‌آمیزی و ‏
‏۷) مونتاژ لام و لامل . ‏

دیهی است دقت در هر یک از این مراحل همراه با سرعت در کار لازمه تهیه یک برش میکروسکوپی مناسب و لام خوب برای تشخیص دقیق است به طوری که اشکال درهر یک از روش های مختلف به کار گرفته شده می‌تواند سبب کاهش دقت تشخیص بیماری و به دنبال آن ایجاد اشکال در روند درمان بیمار شود.

بدیهی است دقت در هر یک از این مراحل همراه با سرعت در کار لازمه تهیه یک برش میکروسکوپی مناسب و لام خوب برای تشخیص دقیق است به طوری که اشکال درهر یک از روش های مختلف به کار گرفته شده می‌تواند سبب کاهش دقت تشخیص بیماری و به دنبال آن ایجاد اشکال در روند درمان بیمار شود.

گزارش پاتولوژی

گزارش پاتولوژی علاوه بر کیفیت تهیه ی لام و رنگ آمیزی از بافت بیمار ، کاملا وابسته به تجربه‌ی پزشک متخصص پاتولوژی که مشاهده گر لام‌ها و تشخیص دهنده‌ی نوع بیماری یا تومور است، می‌باشد.

آزمایشگاه مایسا توسط جمعی از اساتید و پاتولوژیست‌های متبحر و باسابقه‌ی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مدور شده و با استفاده از تجهیزات و اقلام با کیفیت ، و تلاش شبانه روزی تکنسین های خبره ی بخش پاتولوژی قادر به ارائه پاسخ نمونه های بافتی بیماران عزیز به صورت اورژانس در حداقل زمان می باشد.

رضایت شما، افتخار ماست

8 پاسخ
  1. لیلی رشیدی
    لیلی رشیدی says:

    سلام شب تون به خیرمن اندوسکپی انجام دادم وخوشبختانه دکترگفتن هیچ مشکلی ندارم فقط اسیدمعده زیادترشح می شه ولی ازم نمونه گرفتن واسه ازمایش پاتولوژی؟چرا؟نیازی بوده؟بسیارنگرانم

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *